Werkervaringsplaatsen (afgekort WEP’s) zijn niet onomstreden. Er zijn mensen die werkervaringsplaatsen zien als een vorm van uitbuiting. Die mensen zijn ook vaak van mening dat het aannemen van onderbetaalde arbeid de markt verziekt. Anderen zien de werkervaringsplaats als een mooie kans om onder de vleugels van een ervaren hulpverlener de kneepjes van het vak te leren of om laagdrempelig kennis te maken met een terrein binnen het brede werkveld van de psychologie dat je nog niet kent.
Hoe jij er zelf in staat zal ongetwijfeld ook afhangen van je financiële situatie. Een werkervaringsplaats behoort -praktisch gezien- immers vaak pas tot de mogelijkheden als je niet gebonden bent aan hoge vaste lasten of als je een financiële buffer hebt.
Of je wel of niet gaat voor een werkervaringsplaats is dan ook een persoonlijke afweging. Mocht je een werkervaringsplaats overwegen onderzoek dan wel goed wat er voor jou in het vat zit.
- Is er uitzicht op een betaalde baan?
- Zijn de taken die je gaat vervullen daadwerkelijk leerzaam voor jou en passend bij jouw ontwikkeling?
- Hoe ziet de begeleiding en supervisie er concreet uit? Hoeveel uur per week? Door wie? Kun je binnenlopen bij collega’s als je ergens mee zit?
- Worden er van tevoren met jou leerdoelen opgesteld? Worden deze leerdoelen tijdens het traject regelmatig geëvalueerd?
- Zijn er scholingsmogelijkheden? Worden er bijvoorbeeld (intern/ extern) cursussen aangeboden waar je -zonder kosten voor jou, of met korting- aan mee kunt doen?
- Is er een reiskostenvergoeding?
- Is de functie parttime te vervullen (zodat je naast de werkervaringsplaats nog ergens anders je geld zou kunnen verdienen)?
- Wat wordt er concreet van jou verwacht wat betreft productie?
- Als je ergens anders -per direct- een betaalde baan aangeboden krijgt, kun je dan ook per direct opzeggen?
- Bij grote organisaties: kun je solliciteren op de interne vacatures?
Aannemelijk is dat de ervaring die je opdoet en de contacten die je legt jouw kansen om op een later moment aan een baan te komen vergroot. Psychologische werkzaamheden (van welke aard dan ook), werkervaringsplaats of niet, staan immers goed op je cv. Aan jou de vraag hoe hoog de investering mag zijn die je daarvoor wil doen.