Naast de klinische praktijk, kun je als psycholoog ook kiezen voor een carrière binnen het wetenschappelijk onderzoek. Tijdens je studie psychologie heb je over het algemeen een stevige basis gelegd in methoden en technieken en het uitvoeren van onderzoekswerkzaamheden. Hierdoor ben je als psycholoog breed inzetbaar binnen onderzoek op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg. Je kunt daarbij denken aan toegepast onderzoek naar behandelmethoden maar ook aan fundamenteel onderzoek naar de werking van de hersenen. Wetenschappelijk onderzoek is een gevarieerd werkveld waarin contact met patiënten, diverse instellingen en werk achter de computer elkaar afwisselen.

De meeste mensen die kiezen voor een wetenschappelijke carrière zullen zich vroeg of laat storten op een promotieonderzoek. Hierbij voer je gedurende 4 jaar onderzoek uit en rapporteer je hierover in de vorm van wetenschappelijk artikelen en bijdragen aan (internationale) congressen. Uiteindelijk monden je inspanningen uit in een proefschrift en de felbegeerde doctorstitel. Tijdens een promotietraject ontwikkel je je onderzoeksvaardigheden door het volgen van post academische cursussen. Daarnaast krijgen veel promovendi de kans hun didactische vaardigheden te ontwikkelen door het geven van onderwijs en het begeleiden van (master)studenten. Een promotietraject is hard werken maar ook luxe omdat je in je verdere loopbaan waarschijnlijk nooit meer de kans zal krijgen om je gedurende 4 jaar met één enkel onderwerp bezig te houden.

Mocht je het al benauwd krijgen bij het idee van een vierjarig onderzoek, dan zijn er uiteraard ook korter durende onderzoeksfuncties zoals een baan als onderzoeksassistent, datacoördinator of junior onderzoeker op een kortdurend project. Vaak is zo’n functie ook een laagdrempelige manier om te kijken of een functie binnen het onderzoek bij je past.

De meeste wetenschappelijke vacatures in binnen- en buitenland worden verzameld op het platform Academic Transfer. Daarnaast vind je vacatures op de websites van universiteiten en academische ziekenhuizen en onderzoeksinstituten zoals het Nivel en het Trimbos Instituut. Ook vinden steeds meer GGZ instellingen het belangrijk om naast patiëntenzorg aandacht te besteden aan wetenschappelijk onderzoek. Soms heb je zelfs de unieke mogelijkheid een promotie traject te combineren met de GZ-opleiding.

Als je van nature nieuwsgierig bent, over een flinke portie doorzettingsvermogen beschikt en graag afwisselend werk doet dan is een baan binnen het onderzoek misschien wel wat voor jou. Op onderstaande links vind je een aanbod van actuele vacatures. Tevens zullen we regelmatig nieuwe wetenschappelijke vacatures op de site plaatsen (klik daarvoor op de button onder de links). 

Nuttige links:
https://www.academictransfer.com
http://www.nivel.nl/
http://www.trimbos.nl/